מדריך לרכישת רכב
לאחרונה פירסמה התקשורת מידע מדאיג אודות מכוני בדיקה שונים, סוחרי רכב מסוימים, זיוף רכבים וזיוף מסמכים הקשורים ברכבים. הדבר גרם לחשש כבד בקרב האנשים המעוניינים לרכוש רכב, וערער את בטחונם בכל הקשור ברכישה. בכדי להרגיש בטוח יותר, בבואך לרכוש רכב, רצוי לבדוק מספר פרטים אודות הרכב בו אתה מעוניין.
את הבדיקה התחל לא מהמכונית, אלא מהמוכר. מוכר שהוא אדם פרטי- הרשום ברשיון הרכב צריך להיות תואם לתעודת הזהות של המוכר במידה ואינו תואם, יתכן שזה סוחר מוסווה, מוכר מטעם סוכנות מכירות- יתחייב להוציא קבלה, וגם חשבונית במידה והרכב מסחרי.
בדוק את מספר הבעלויות. ודא אם הבעלים הקודמים היו חברת השכרה, חברה פרטית או ציבורית, משרד הבטחון וכ”ו. לאחר מכן בדוק שהדגם, הנפח, ושנת היצור מתאימים למוצהר ע”י המוכר.
התרחק מהרכב והבט באופן בו חוזרות קרני השמש מהצבע. גלים בצבע מצביעים על תיקוני פחחות. בחן את מקומות החיבור של השמשה הקדמית והאחורית לגוף המכונית, סימני חלודה חזקים במקומות אלה, הם סימן לא טוב.
פתח את המכסה הקידמי והאחורי, הסתכל אם נראים סימני תיקון בולטים, לאחר מכן בדוק אם מספר המנוע המצויין על המנוע תואם את המופיע ברשיון הרכב. בנוסף בדוק שגם מספר שילדה תואם את המופיע ברישיון. יתכן ולרכב הוחלף המנוע, והמוכר עדיין לא עידכן זאת ברישיון הרכב- דרוש מסמכים המעידים לפי מספר הרישוי של הרכב, שאכן הוחלף בו
מבחן דרךצא עם הרכב לנסיעה קצרה והקשב אם לרכב רעשים יוצאי דופן, ההגה סוטה, או מנוע עייף.
מדריך לרכישת רכב – 2
לאחר מבחן הדרך, כשהמנוע חם, הבט מתחת למכונית ובדוק האם יש נזילות כלשהן. בנוסף כשהמנוע פועל, פתח את פתח הכנסת השמן- יציאת אדים מפתח זה אינם סימן טוב. כנ”ל לגבי יציאת גזים כחולים מהאגזוז.
רצוי לבדוק את הרכב במכון בדיקה שהוא גורם אוביקטיבי, למען הסר ספק כלשהו באמינות הבדיקה. אין צורך לבחור במכון שנמצא בקצה השני של המדינה, אך בהחלט ניתן לתהות על קנקנו של המוכר במידה והוא מתנגד לבדוק את הרכב במכון בדיקה ברדיוס סביר, ודורש דווקא מכון מסויים. במידה ובדיקת הרכב היא לשביעות רצונו של הקונה, או אינה לשביעות רצונו אך המוכר מתחייב לתקן את הליקויים שנמצאו בה, והקונה מעוניין לבצע את הרכישה בתנאי זה: יש לעבור לשלבים הבאים
יש לערוך הסכם בין הקונה למוכר בו יופיעו פרטיהם המלאים של שני הצדדים- ת.ז., כתובת, טלפון. בהסכם יש לציין קודם כל את מספר רישוי הרכב ואת היצרן. לאחר מכן לציין את תאריך העסקה, מחיר הרכב המקובל על שני הצדדים, במידה והמוכר מתחייב לבצע תיקונים ברכב לפני מסירתו לקונה, ניתן לציין אלו תיקונים יבוצעו ברכב.
במידה והמוכר פועל מטעם סוכנות מכירות, עליו להוציא לקונה קבלה עבור הסכום שהתקבל מהקונה ובקבלה זו יצויין שהסכום שהתקבל הוא עבור הרכב הנרכש- יצרן ומספר רישוי. לרכב מסחרי עם מע”מ- יש לקבל מהמוכר חשבונית עם פרטי הרכב- יצרן מספר רישוי, וכמובן סכום רכישת הרכב כולל מע”מ.
רצוי להעביר בעלות סמוך ביותר לזמן ביצוע העסקה, במידה וניתן אף עם סיום העסקה, וזאת בכדי למנוע מהמוכר ומהקונה אי נעימויות במידה ויתקבלו דוחות לגבי הרכב.